Vildtdag i bålhytten- Flåning og udtagning af høns og produktion af hybenmarmelade

 

Det var oprindelig planen, at vi skulle havde flået og renset en fasen, man da de ikke var tilgængelig, blev vi præsenteret for en høne i stedet for. Der var høns, af forskellige arter. Der er forskel på størrelsen på de forskellige arter høns og hvor mange æg de producerer.



Inden en høne kan anvendes som føde, skal fjerene fjernes. For at løsne fjerene dypper man den døde høne  i 80 grader varmt vand i 1 minuts tid. 

Derefter kan man nemt fjerne fjerene, ved at hive i dem. Har man dog en gammel høne kan der stikke pigger op, forskellige steder på hønen. Dem fjerner man, ved at brænde dem lige så stille væk.



Når hønen er færdig pillet, er den klar til at blive slagtet op og til at få fjernet indvoldene.
Først skære man den op ved "kloakken", hvilket er en åbning, bagerst på hønen, hvor både æg og afføringen kommer ud (https://www.omlet.dk/guide/h%C3%B8ns/ordliste/ordliste/). Det er vigtigt, at man ikke skære hul på tarmene, da de er fyldt med bakterier.


Derefter løsnes indvoldene stille og roligt i alle sider og de kan derefter hives ud. 

Det der ses i venstre del af billedet, med den gule og grønne farve, er indholdet fra kråsen. En kråse er en kraftig mavemuskel, som via sammentrækninger maler madet i stykker. I kråsen findes også små grus, som får kråsen til at fungere optimalt, da stenene hjælper med at kværne den hårde mad. Kilde: https://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Anatomi/Ford%C3%B8jelse.

På billedet ses tyndtarmen, efterfulgt af tyktarmen. Tyndtarmen er ca. 3 gange så lang, som længden af en høne.

Her ses den helt færdig rensede høne, med alt indmad, så som b.la, hjerter og lunger.



Da hønsene var færdig renset, blev brysterne skåret fra og de blev kogt og pillet, hvor efter det blev brugt til tarteletter med høns i asparges, som hele holdet kunne nyde,efterfølgende.

Her ses det færdige resultat, af vores dag- fra jord til bord :-)

Foruden hønsene lavede vi også hybenmarmelade af hyben, som Ib havde plukket. Her skulle alle kernerne fjernes, hvilket var et større arbejde. 


Da dette var gjort blev de herefter kogt og der blev blandt andet tilføjet sukker, citron og andet, hvorefter det hele blev blendet, så der blev en fin klumpfri marmelade.  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Værksted til naturvidenskabsfestival

Dyrehold - udrugning af æg - status uge 1

Udviklingsprojekt opgave 1