Dyreholdsopgave B

I denne dyreholdsopgave B skal vi komme ind på noget om vores dyrs behov og adfærd samt etableringen af dyreholdet. Vores dyrehold består i at ruge kyllinger ud i en rugemaskine og efterfølgende passe de kyllinger der bliver ruget ud. Vi har lavet et særskilt blogindlæg, som handler om selve udrugningsprocessen. Dette indlæg har vi kaldt "Dyrehold- udrugning af æg", så her kan der læses mere om selve udrugningsfasen i vores dyreholdsproces. 

Naturfaglig viden

6. Dyrenes behov og adfærd
Føde (hvad, hvordan, hvor ofte)
Små kyllinger som ikke har en hønemor vil spise kværnet korn eller startfoder. Dette skal de have de første 8-9 uger, hvorefter halvdelen af startfoderet udskiftes med hvede. Når kyllingerne er omkring 4 uger gamle kan man forsøge at supplere deres mad med fx grøntsager fra køkkenet eller grønt fra naturen. Det bør dog skæres i lidt mindre stykker. Når kyllingerne bliver større og bliver til høns vil de fx spise madrester fra køkkenet som kan være æggeskaller, salat m.m., hønsefoder, græs og mælkebøtter, insekter og larver. Hønsene har dog brug for hønsefoder, som kan indeholde soja, majs, korn, raps og kalk. Kalken er særligt vigtig for hønsenes knogler og skallen på ægget (Juhl og Falgren, 2012). I vinterhalvåret er det vigtigt at være opmærksom på at hønsenes vand ikke fryser til. 
Rede-/skjulemuligheder
Kyllingerne får lidt hø i det ene hjørne af buret, som de kan putte og/eller skjule sig i. 
Klima
Daggamle kyllinger har brug for en varmelampe i deres bur. Under varmelampen skal temperaturen være 35-36 grader. Vi vil ligge et termometer under varmelampen for at tjekke temperaturen. Hvis det er for koldt for kyllingerne, vil de samle sig i en tæt klump under varmelampen, hvis det dog omvendt er alt for varmt vil kyllingerne kæmpe for at komme væk fra lampen. Varmen kan reguleres ved at justere lampen i højden. Det er vigtigt, at kyllingerne har det lunt og tørt og at der ikke kommer træk ind til dem. Når kyllingerne er blevet større og kan undvære varmelampen (efter 4-6 uger) kan de godt tåle at komme udenfor. Det er dog vigtigt, at der ikke er træk i hønsehuset, da hønsene ikke tåler det. 
Sociale muligheder (flokdyr?)
Kyllinger kan godt lide at sidde tæt op ad hinanden og er meget tillidsfulde og glade for selskab. Kyllinger og senere høns lever i flok. Når kyllingerne bliver til høns danner hønsene et hierarki, som også kaldes for hakkeorden. Denne orden bestemmer hvilken plads hver høne har i flokken. Typisk er det en ældre høne, der er øverst i hierarkiet (https://hønsegården.dk/alt-om-hons/pasning.htm). 
Dag- eller nataktive?
Kyllinger er et dagsaktivt dyr, som bruger dagen på fx at kradse bunden af buret, bade i sand/jord og spise mad.
Formering/årscyklus
Høns formerer sig ved at lægge æg. For at der kan komme en kylling ud af ægget skal ægget dog være befrugtet. En høne kan i flere måneder befrugte æg med den sæd hun har fået fra én parring. Denne sæd gemmes i en lille sædgemme, hvorfra der tilføres en lille dosis i æggelederen inden hvide og skaller dannes om blommen (https://dyr.dk/husdyr/mit-spoergsmaal-drejer-sig-om-aeggene-q5960). Når et befrugtet æg er lagt af hønen går der 21 dage før en kylling pikker sig igennem skallen. 
Hønsenes cyklus er det samme året rundt. De kan parre sig og lægge æg året rundt. Høns går ikke i hi om vinteren, men laver det samme året rundt. Et befrugtet æg kan også ruges ud i en rugemaskine, hvilket er det vi har valgt at beskæftige os med. 
Rengøring
I buret hos kyllinger vil der blive gjort rent ca. én gang om ugen, da vi har læst at de spiser meget og derfor af den grund også har en del afføring (http://www.marieholm.dk/2015/03/kyllinger-uden-skrukhne-indretning-af.html). 

Etablering af dyrehold
7. Burets indretning (Lav en beskrivelse og en tegning/skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder)
Buret vil i starten blive indrettet med en varmelampe i den ene ende, hvor temperaturen skal være 35-36 grader. Kyllingerne har brug for varmelampen indtil de er 4-6 uger ca. I den anden ende af buret placeres foder og vand til kyllingerne. Foderet og vandet placeres på en lille forhøjning for at undgå, at der kommer beskidt strøelse i kyllingernes mad og vand. Vi sørger dog stadig for, at kyllingerne har mulighed for at se foderet og vandet. Foderet og vandet placeres væk fra varmelampen, så det ikke står og bliver opvarmet i buret. Bunden af buret vil være dækket med savsmuld. Vi vil lave et lille hjørne uden for varmelampen med sand, hvor kyllingerne har mulighed for at rode rundt og "bade". Vi vil også ligge lidt hø ned til kyllingerne så de har mulighed for at gemme/putte sig i det. Vi vil også placere lidt smågrus i bunden af buret, da kyllingerne har brug for dette i deres kråse. 
Buret skal have en højde så børn og brugere har mulighed for at kigge ind til kyllingerne ovenfra og/eller fra siden. På den måde kan de følge med i hvad kyllingerne laver og hvordan de agerer, altså observere dem. Højden på og gennemsigtigheden i buret giver også børn og brugere mulighed for at være med til at hjælpe med fx at gøre rent ved kyllingerne, tjekke om de mangler mad og vand og evt. fylde dette op osv. 
Da vi endnu ikke ved hvor mange kyllinger der bliver klækket ud i vores rugemaskine er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige noget om størrelsen på buret.
Nedenfor ses en skitse over burets indretning.




8. Kredsløb: Tegn kredsløbet i jeres dyrehold (økosystem)


9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på jeres blog. I kan evt. vælge at holde flere forskellige dyr, der eksempelvis findes på samme biotop eller som er foderdyr/rovdyr (melorm/fluer/edderkopper/regnorm osv.)
Der vil løbende komme opdateringer på bloggen omkring selve udrugningen og hvordan dette forløber. Der vil også komme opdateringer, når nogle af æggene forhåbentlig er klækket og der er kommet kyllinger. Her vil vi opdatere omkring pasningen af kyllingerne og deres udvikling. 

Kommentarer

  1. Kiggede lige forbi - super fint! Tænker I at børn/borgere skal håndtere kyllingerne (ønsker I at de bliver håndtamme?) - hvis ja, har I gjort jer overvejelser over hvordan det kan tænkes ind i jeres indretning?

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Værksted til naturvidenskabsfestival

Dyrehold - udrugning af æg - status uge 1

Udviklingsprojekt opgave 1